Publicaties

Landelijke publieksfolders brandveiligheid in gebouwen

27 juni 2014 - Brandweer Nederland

 

De landelijke folderlijn wordt inmiddels al heel wat jaren door de brandweer gebruikt. Tot op de dag van vandaag is er nog veel vraag naar een papieren folder van de brandweer en daarom is de hele folderlijn vernieuwd. Collega's van het netwerk Cobra, communicatieadviseurs van alle regio's, en collega's van de vakgroep Brandveilig leven startten vorig jaar met de vernieuwing van de publieksfolders.

Alles is aangepakt: de uitstraling, de illustraties en alle teksten zijn fris en nieuw. Net als de oude folderreeks kunnen de folders besteld worden via preventiedrukwerk.nl. De overige folders volgen nog deze zomer. Daarna worden de folders voor bedrijven aangepakt.

Aanpassing op basis van onderzoek

Studenten van de universiteit van Nijmegen voerden in opdracht van Brandweer Nederland onderzoek uit onder diverse doelgroepen van de folders (senioren, studenten, klussers, burgers algemeen, etc). Op basis hiervan is de vernieuwing van de folderlijn gestart. Belangrijkste veranderingen: meer beeld, minder tekst, veel opsommingen, ingaan op 'fear appeal' en een duidelijke brandweeruitstraling.

Test op huishoudbeurs

In februari is op de Huishoudbeurs de folder Brandveilig wonen in de nieuwe opzet getest. Dit was een nuttige testfase. Het publiek en collega's van de brandweer waren enthousiast over de nieuwe uitstraling. Natuurlijk werden nog verbetersuggesties gedaan. Die hebben we doorgevoerd. Het resultaat is zichtbaar in de eerste vier folders die nu gereed zijn.

Meer info op www.brandweer.nl

De landelijke lijn publieksfolders was in de loop der jaren uitgebreid tot 17 folders. In overleg met de vakgroep Brandveilig leven is nu een aantal folders samengevoegd. Aanvullende informatie is te vinden op de website www.brandweer.nl. Iedere folder verwijst daarnaar. Ook wordt de informatie op de site nog verder aangevuld met diverse (instructie)filmpjes.

Welke folders?

De reeks van publieksfolders kent de volgende onderwerpen:

 1. Brandveilig wonen (met checklist)
 2. Brandwonden en dan?
 3. Koolmonoxide
 4. Brandveilig klussen
 5. Portiekwoningen
 6. Brandveilig feestvieren
 7. Help natuurbranden voorkomen
 8. Veilig omgaan met elektrische apparatuur
 9. Brandveilig op kamers
 10. Een brandveilige zomer
 11. Wat te doen na brand?

De folders zijn te bestellen via www.preventiedrukwerk.nl. Zolang nog niet de volledige reeks is geactualiseerd, zijn ook de oude folders nog te verkrijgen.

Evaluatie

Een half jaar na lancering van de laatste publieksfolder in deze reeks gaan we evalueren of de vernieuwde folderlijn volstaat. Waar nodig worden wijzigingen doorgevoerd en eventueel folders toegevoegd. Heeft u vragen of opmerkingen over de vernieuwde folderlijn? Stuur dan een mail naar: communicatie@brandweernederland.nl

 

 

Opmerkingen? Geef uw commentaar.Online BouwbesluitTipsNieuwsbrief

Uw naam :
E-mail :
Werkzaam bij :
Uw functie :


Partners


TwitterOmgevingsWeb